Dziś Dzień Doceniania Pracownika – świętujemy!
7 marca 2025 r. przypada Dzień Doceniania Pracownika. Co zrobił Twój pracodawca, żeby Ci docenić? Prawie 80% ankietowanych przyznaje, że pracowałoby bardziej produktywnie, gdyby częściej otrzymywało uznanie za swoją pracę.
Początków Dnia Doceniania Pracowników, który pojawił się po raz pierwszy w 1995 r., można się upatrywać w odpowiedzi na Dzień Szefa, podczas którego przypomniano pracownikom, jak ważne jest szanowanie i docenianie wszystkiego, co ich szef dla nich zrobił. Choć Dzień Szefa powstał w 1958 r., minęło prawie 40 lat, zanim ustanowiono dzień, w którym docenia się wszelkiego rodzaju pracowników. A przecież, gdyby nie było pracowników – nie byłoby też szefa.
W połowie lat 90. Dyskusję na temat zależności szef-pracownik podjął członek zarządu-założyciel Recognition Professionals International, Bob Nelson. Zwrócił on uwagę, że pracodawcy często nie doceniają tego, co robią dla nich pracownicy. Nie ma znaczenia, czy pracownicy pracują w zakładzie produkcyjnym, magazynie, odbierają telefony przez cały dzień, czy zajmują się rozliczeniami i reklamacjami klientów, firma nie mogłaby bez nich funkcjonować. Jest takie stare powiedzenie: „Biuro może działać bez szefa przez jeden dzień, ale nie bez recepcjonisty”, które wyraźnie przypomina, czym zajmują się pracownicy i jak ważni mogą być dla każdej firmy.
Co szef może zrobić dla swojego pracownika?
Stwórz poczucie podmiotowości – to koncepcja, która zakłada traktowanie pracowników jako aktywnych uczestników w życiu organizacji posiadających własne cele, potrzeby i wartości. To uwzględnianie indywidualnych perspektyw, umiejętności oraz wkładu każdego pracownika w procesy firmy, nawet te decyzyjne i organizacyjne.
Poznaj kadrę i personalizuj przekaz – jakość doceniania pracowników to kluczowy czynnik w budowaniu pozytywnej atmosfery w miejscu pracy oraz w motywowaniu zespołu do osiągania wyznaczonych celów. Ważne jest, aby docenianie nie było powierzchownym gestem, ale przede wszystkim autentycznym wyrazem uznania za wysiłek i zaangażowanie każdego pracownika.
Doceniaj regularnie -badania firmy Nectar podają, że 98% pracowników codziennie otrzymujących uznanie czuje się docenionych przez swojego pracodawcę. W przypadku pracowników docenianych raz w roku jedynie 37%. Ta ogromna różnica świadczy o sile codziennych gestów uznania i wdzięczności w relacjach pracownik – pracodawca. Badania wskazują, że 71% pracowników byłoby mniej skłonnych do odejścia z firmy, gdyby byli częściej doceniani – mówi ekspert. Nawet najmniejsze gesty docenienia mogą mieć ogromny wpływ na motywację i zaangażowanie pracowników. To może przełożyć się na wydajność całego zespołu oraz poziom satysfakcji z pracy. Dlatego warto znaleźć czas, by regularnie wyrażać uznanie za wysiłek i zaangażowanie pracowników. To inwestycja w atmosferę pracy i stabilność zespołu.
Doceniaj konkretnie – w procesie doceniania pracownika kluczową zasadą jest, aby być konkretnym i precyzyjnym. Zamiast używać ogólników, warto skupić się na konkretnych działaniach i osiągnięciach, które zasługują na uznanie. Konkretność w docenianiu pracowników pozwala na klarowność i zrozumienie. Pracownicy dokładnie wiedzą, za co są doceniani, co jest motywujące i buduje zaangażowanie w wykonywaną pracę.
źródło: infor.pl
